
Våld mot kvinnor
21 Mar 2025
Våld mot kvinnor förekommer över hela världen och inom alla kulturer. Det erkänns idag som ett globalt samhällsproblem och en kränkning av mänskliga rättigheter.
Våld mot kvinnor betraktades länge som en privat angelägenhet. De senaste decennierna har denna syn förändrats i grunden. Våld mot kvinnor erkänns i dag som en kränkning av de mänskliga rättigheterna, ett globalt samhällsproblem och ett allvarligt folkhälsoproblem.
Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer existerar överallt och förekommer oberoende av kulturell och religiös tillhörighet, etnicitet, sexualitet, social tillhörighet, funktionsförmåga och ålder. Våld mot kvinnor utövas på flera arenor: inom familjen och i hemmet, eller på olika håll i samhället. Det tolereras eller utövas ibland även av staten.
Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattade i en rapport från 2005 att mellan 30 och 60 procent av alla kvinnor någon gång under sin livstid hade utsatts för fysiska och/eller sexuella övergrepp.
WHO har också 2013 och 2021 sammanställt forskning inom området. Globalt uppskattas 31 procent av kvinnor i åldrarna 15–49 någon gång ha utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld av en nuvarande eller tidigare partner, eller för sexuellt våld av en förövare som inte var en partner. Enligt organisationen handlar det om att nästan var tredje kvinna varit utsatt någon gång i livet.
Globalt dödades 85 000 kvinnor och flickor avsiktligt under 2023. Av dessa mord begicks 60 procent – 51 100 – av en partner eller en familjemedlem. Statistiken visar att 140 kvinnor och flickor dör varje dag till följd av våld från en partner eller en nära släkting, vilket innebär att en kvinna eller flicka dödas var tionde minut.
Våld i familjen omfattar både könsdiskriminering och våld. Våldet syftar till att upprätthålla den underordnade ställning kvinnor har i förhållande till män. Diskriminering på grund av kön tar sig även andra uttryck. Det saknas uppskattningsvis mellan 60 och 200 miljoner kvinnor i världen som en följd av aborter av flickfoster och att flickor dödas efter födseln. Det kan också handla om att flickor anses vara mindre värda än sina bröder, vilket kan leda till att de får mindre mat, inte får gå i skolan och inte får bestämma själva över sin sexualitet. Hedersrelaterat våld och förtryck, tvångsgifte och könsstympning är ytterligare exempel på våld mot kvinnor.
Föreställningar om kvinnors mindre värde får även socioekonomiska konsekvenser. I ett globalt perspektiv har kvinnor sämre hälsa, lägre lön och sitter betydligt mer sällan än män i beslutande positioner.
Våld i samhället utgörs av bland annat våldtäkt och andra sexuella övergrepp, hot, våld och trakasserier på arbetsplatsen och andra offentliga platser samt människohandel med kvinnor och barn för sexuella ändamål.
Våld mot kvinnor utövas också som ett led i krigföring. Sexuellt våld mot kvinnor i väpnade konflikter har uppmärksammats på den internationella arenan. År 2008 antog FN:s säkerhetsråd enhälligt resolution 1820 om sexuellt våld mot civila i väpnade konflikter. Säkerhetsrådet har därefter antagit ytterligare resolutioner rörande det sexuella våldet.
Om abortfrågan
19 Mar 2025
Att äga sin kropp och äga beslutet om kroppen är långt ifrån en självklarhet i många delar av världen. I flera länder är abort föbjudet, men också i flera delstater i USA.
I abortfrågan finns en intressekonflikt mellan fostrets skyddsvärde och den gravida kvinnans rättigheter. Vårt samhälle har valt att ge kvinnans rätt företräde eftersom kvinnan har rätt till sin kropp. Det innebär dock inte att en abort kan betraktas som något självklart och oproblematiskt.
Diskussion om abortens etik måste vila på en eller flera av flera grunder: huruvida fostret är en människa eller inte; den gravida kvinnans rättigheter i motsats till fostrets rättigheter och omständigheter av fasa och svårigheter som kan omge en graviditet.
Det finns 21 länder som inte tillåter abort under några omständigheter, inklusive om kvinnans liv eller hälsa är i fara.
- Andorra
- Aruba
- Curaçao
- Dominikanska republiken
- Egypten
- El Salvador
- Filippinerna
- Haiti
- Honduras
- Irak
- Jamaica
- Kongo-Brazzaville
- Laos
- Madagaskar
- Mauretanien
- Nicaragua
- Palau
- Senegal
- Sierra Leone
- Surinam
- Tonga
Varje år utförs cirka 30 000 aborter i Sverige. Att utföra abort är inget nytt fenomen, hantverket praktiserades redan under Antiken.
Även de grekiska filosoferna Pythagoras, Aristoteles, Platon och Seneca hade funderingar om abortens varande. Åsikterna om abort gick isär även under denna tid. Ett mänskligt foster har redan i tionde graviditetsveckan hunnit utveckla alla inre organ, vilka endast behöver tid och näring för att växa och mogna. I fjortonde veckan är barnet en fungerande mekanism och för tidigt födda barn kan idag räddas i 23-24 veckan.
Dagens abortlagstiftning medger abort utan angivande av särskilt skäl upp till vecka arton, efter denna tidpunkt krävs Socialstyrelsens tillstånd. De abortmetoder som står till buds utförs i ett, två eller tre steg. Det finns fem vedertagna positioner i inställningen till abort samt en här nyinförd. Den konservativa, den moderata, den liberala, den radikala och den extrema positionen hör till de tidigare kända metoderna och den här nyintroducerade kallas den ultrakonservativa positionen. Abortens vara eller ej är en moralisk fråga.
Det finns olika moralfilosofiska teorier att bygga sitt ställningstagande på. Suum-läran, pliktetiken och utilitarismen ligger till grund för tre olika moralteorier. Moralen kan vara antingen konventionell eller konstruktiv. Den konventionella moralen bygger på social sed och den konstruktiva moralen bygger på rationell argumentation.
Abort är en form av avsiktligt dödande av en oskyldig mänsklig varelse och detta är moraliskt fel därför att det finns absoluta och okränkbara värden. Det mänskliga fostret är också en människa, och dess människovärde gör därför att aborten är moraliskt fel. De ofödda barnen har förlänats vissa rättigheter, främst av ekonomisk karaktär, men något absolut rättighet eller garanti att få fortsätta att leva saknar de ofödda barnen, åtminstone så länge graviditeten ej passerat artonde veckan.
Abortlagstiftningen är ett aktuellt debattämne även i Riksdagen, och för närvarande diskuteras de könsselektiva aborterna, vilka möjliggörs genom fosterdiagnostikens utveckling. Föremål för debatt är även de sena aborterna som kan komma till stånd därför att ett mänskligt foster inte definieras som barn förrän i vecka 22. Aborträtten bör inskränkas så att abort före utgången av tolfte veckan förenas med speciella villkor, däribland obligatorisk rådgivning. Aborter efter utgången av tolfte veckan skall ej tillåtas.
För att minska aborttalet borde samhället arbeta mer för att förhindra att oönskade graviditeter uppstår och även tidigt föra in sexualupplysning i skolans undervisning. Viktigt är också att det redan i skolåldern undervisas i etik och moral, för att motarbeta det moraliska förfall som annars uppstår när ungdomar får växa upp i tron att avlivandet av ofödda barn är helt i sin ordning.
Men som feminister är vi för kvinnors rätt att bestämma över sin kropp och sitt liv, men naturligtvis finns det även ett moraliskt ansvarstagande.
Den Internationella Kvinnodagen 2025
8 Mar 2025
Idag är det den Internationella Kvinnodagen, en dag som högtidlighålls världen över.
Den internationella kvinnodagen instiftades officiellt år 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. Varje år i varje land skulle man fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.
Vid FN:s första internationella kvinnokonferens i Mexiko år 1975 togs ett initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.
Nuförtiden är dagen inte kopplad till någon uttalad politisk ideologi utan betraktas som en allmän dag för feministiska frågor.
Och vad få vet om så var det en tysk kvinna vid namn Clara Zetkin, som tog initiativet för denna dag. och det var vid tiden för kampen om kvinnlig rösträtt...
Och som ni alla vet, så var den kvinnliga rösträtten alltifrån en självklarhet, den kom att erövra världen efter en lång och svår kamp, med mycket fördomar och barriärer att bryta. Och ännu , efter dryga hundra år, så har vi ännu inte vunnit kampen för jämlikhet. Så mycket återstår. Ännu lever i en värld, skapad på vännens villkor. Fortfarande diskrimineras kvinnor dagligen, i Sverigen men också över hela vår värld.
Kvinnors rättigheter backar i en fjärdedel av alla världens länder, visar en rapport från FN-organet UN Women. På bara tre år har konfliktrelaterat sexuellt våld ökat med 50 procent. Trots att vissa framsteg har nåtts gällande kvinnors rätt till utbildning och familjeplanering, dödas en flicka eller kvinna av en partner eller en familjemedlem var tionde minut, konstaterar rapporten. ”Försvagningen av de demokratiska institutionerna har gått hand i hand med motreaktionerna mot jämställdhet”, säger UN Women. ”Globalt sett är kvinnors mänskliga rättigheter under attack. I stället för att integrera lika rättigheter ser vi hur kvinnohat integreras”, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande. Covid-19-pandemin, globala konflikter, klimatförändringar och framväxande teknik är alla potentiella hot mot jämställdheten.
Så visst hade jag önskat säga till mina döttrar, att vi kommit en lång väg mot jämställdhet, men faktum är att hotet mot jämställdhet aldrig varit större än den är idag! Vi kvinnor måste förena oss, för att ta tillbaka vårt initiativ. Vi måste helt enkelt återskapa vårt systerskap.
Lika rättigheter, lika möjligheter, lika framtid!" "Styrka, motståndskraft och nåd – hyllar kvinnor överallt!" "Tillsammans reser vi oss: kvinnor som stödjer kvinnor!" "Bryt barriärer, bygg framtid – fira kvinnor!"
B K R O Kraft Force
Välkommen till vår blogg
7 Mar 2025
Välkommen till Kvinnoförbundet Zannahs blogg. Här kommer vi regelbundet att skriva våra reflektioner om vår samtid, ur ett allmänt feministiskt perspektiv. Det allra viktigaste för oss, är att skildra kvinnors livsvillkor genom historian till idag.
För mig handlar feminism främst om liv och olika förutsättningar men också om lidande. Det är viktigt att minnas att kvinnors specifika lidande, finns bakom varje reform som har genomförts, bakom varje framsteg. Men förenade är vi starka.
Om feminismens historia oh villkor kommer mycket av vår blogg att handla om. Men först riktar vi fokuset på den internationella kvinnodagen imorgon.
På återhörande väldigt snart.
// Kvinnoförbundet Zannah